Žemlovka z vánočky s mandlovým mlékem

Žemlovka z vánočky s mandlovým mlékem

Žemlovka z vánočky s mandlovým mlékem

Žemlovka z vánočky s mandlovým mlékem 4.20/5 (84.00%) 10 votes

Ingredience - co budete potřebovat žemlovku z vánočky

  • 1-2 vánočky (podle velikosti)
  • 3 vaječné žloutky
  • 500 ml mandlového nebo kokosového mléka
  • 50 g kokosového nebo arašídového másla
  • 1 kg jablek
  • hnědý cukr, skořici
  • špetku soli

Ingredience - co budete potřebovat na tvarohovou náplň

  • 500 g sýru ricotta nebo tvarohu
  • kůra z jednoho citronu
  • 3 vaječné žloutky
  • 1 PL hnědého cukru

Jak postupovat při přípravě žemlovky?

  1. Vánočku nakrájíme na plátky a namočíme v mléce rozšlehaném se žloutky a s cukrem. Když se mléko vsákne, poklademe řezy vánočky na vymazaný a strouhankou vysypaný plech a pokropíme rozpuštěným máslem.
  2. Pak navrstvíme tvaroh rozmíchaný se žloutky, s cukrem a s nastrouhanou citronovou kůrou. Na něj naskládáme nastrouhaná jablka, která posypeme cukrem a skořicí. Ty přikryjeme namočenou vánočkou.
  3. Pečeme 20 minut ve vyhřáté troubě při teplotě 190-200 °C přikryté alobalem, pak odkryjeme a ještě dopečeme 10 minut, aby vrch žemlovky byl pěkně dozlatova.
  4. Pokud chceme žemlovku se sněhem na vrchu, z bílků ušleháme tuhý sníh se špetkou soli a přidáme lžíci cukru. Došleháme, rozetřeme na žemlovku a dáme ještě na dopéct 10 minut do trouby, jejíž teplotu snížíme na 150 °C, aby sníh na povrchu pěkně zrůžověl.

 

Líbil se vám náš recept? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Zanechte komentář či hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*