Hrušková žemlovka s brusinkami

Hrušková žemlovka s brusinkami

Hrušková žemlovka s brusinkami

Hrušková žemlovka s brusinkami 4.67/5 (93.33%) 6 votes

Ingredience - co budete potřebovat na hruškovou žemlovku s brusinkami

  • 5 natrhaných sladkých rohlíků na malé kousky
  • 2-3 zralé hrušky, nakrájené, vypeckované
  • 1/2 šálku sušených brusinek
  • 3 vejce
  • 2 šálky plnotučného mléka
  • 1 šálek smetany ke šlehání nebo smetany
  • 100g cukru
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • Špetka soli
  • Máslo

Jak postupovat při přípravě žemlovky?

  1. Vymažte zapékací mísu troškou másla.
  2. Naskládejte tam kousky sladkých rohlíků (dá se použít i briošky nebo toustový chléb). Ty pomažte trošku máslem. Pak dejte vrstvu hrušek a brusinek. Pak opět dejte zbývající sladké rohlíky (briošky).
  3. Ve velké míse rozbijte vejce, pak přidejte mléko, smetanu, cukr, vanilkový extrakt, skořici, muškátový oříšek, sůl a pomocí metly vyšlehejte. Nalijte tuto směs přes sladké pečivo a ovoce v zapékací míse.
  4. Nechte tak hodinku či dvě (ideálně ještě déle) nasáknout pečivo mlékem.
  5. Předehřejte troubu na cca 180 stupňů. Pečeme žemlovku po dobu 35-45 minut. Kontrolujte až bude žemlovka pěkně zlatavá. Cca 30 minut pečte přikryté alobalem, pak 10-15 minutek bez něj. Nechte vychladnout po dobu alespoň 10 minut před podáváním.

 

Líbil se vám náš recept? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Zanechte komentář či hodnocení

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*