Žemlovka podle Jamieho Olivera

Žemlovka podle Jamieho Olivera

Žemlovka podle Jamieho Olivera

Žemlovka podle Jamieho Olivera 4.44/5 (88.89%) 9 votes

Ingredience - co budete potřebovat na žemlovku podle Jamieho Olivera

  • 150 g rozinek,
  • asi 100 ml tmavého rumu,
  • 10 plátků kvalitního toastového chleba,
  • 6 velkých vajec nejlépe v biokvalitě,
  • 600 ml smetany ke šlehání, typ de luxe (40 % tuku),
  • 450 ml mléka,
  • 200 g světlého přírodního krupicového cukru + 50 g na posypání žemlovky,
  • kůra z 1 pomeranče,
  • 3 zralé banány

Jak postupovat při přípravě žemlovky?

  1. Předehřejte troubu na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C, plynovou na stupeň 5. Rozinky dejte do misky a zalijte rumem tak, aby byly pokryté. Nechte 30-60 minut odležet, zatímco se budete věnovat přípravě žemlovky.
  2. Každý toast rozkrojte na 4 trojúhelníky, takže jich budete mít 40. Prošlehejte vejce, smetanu, mléko, 200 g cukru a většinu pomerančové kůry v míse.
  3. Oloupejte banány a nakrájejte je na hezky baculatá kolečka. Až budou rozinky pěkně nasáklé, sceďte je a rum zachyťte do misky, pak ho přilijte k vaječné směsi. Dobře promíchejte.
  4. Nechte si stranou 8 trojúhelníčků chleba a pár rozinek. Do formy vyskládejte vrstvu chleba a posypte polovinou banánů a rozinek. Pokryjte další vrstvou chleba, posypte zbylými banány a rozinkami.
  5. Kousky chleba, které jste si dali stranou, namočte do vaječného krému a položte navrch, krém pak rovnoměrně rozlijte do formy, aby všechno hezky nasáklo.
  6. Posypte 50 g cukru, zbylými rozinkami a pomerančovou kůrou, vložte do předehřáté trouby a pečte 40-45 minut, až bude povrch zlatý a krém bude krásně bublat.
  7. Podávejte na zahřátých talířích nebo v miskách zakápnuté trochou horkého krému z formy.

 

Líbil se vám náš recept? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Zanechte komentář či hodnocení

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*