Banánová žemlovka s tofu krémem ze špaldového chleba
Banánová žemlovka s tofu krémem ze špaldového chleba
Ingredience - co budete potřebovat na žemlovku ze špaldového chleba
- 12 plátků špaldového chleba
- 2 vaječné žloutky
- 3 dl sójového mléka
- 2 PL medu
- 1 KL vanilkového aroma
- 1 banán
- trocha kokosového oleje a mletého kokosu
Ingredience - co budete potřebovat na tofu krém
- 200 g bílého tofu
- 2 PL medu
- 3 PL sójového mléka
- 1 hrst sušených rozinek
- 2 vaječné bílky
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Špaldový chleba si nakrájíme na tenké plátky cca 10 cm dlouhé a 5 cm široké.
- Žloutky utřeme s medem v teplém mléce. Nakonec přidáme lžičku vanilkového aroma.
- Dno dortové formy o průměru 20 cm vymažeme kokosovým olejem a posypeme mletým kokosem. Polovinu plátků chleba namočíme pořádně do mléka a uložíme do formy tak, aby bylo celé dno pokryté chlebem. Na krém si rozmixujeme tofu sýr s trochou mléka a medem, přidáme nakonec rozinky.
- Krém natřeme na vrstvu chleba a poklademe plátky banánu.
- Banány přikryjeme druhou vrstvou chleba namočeného v mléce se žloutky. Pokud nám zbude nějaké mléko, potřeme jím ještě vrch druhé vrstvy chleba nebo ho celé nalijeme na žemlovku. Vložíme do trouby a pečeme při teplotě 180 stupňů cca 30 minut.
- Po 30-ti minutách natřeme na žemlovku ušlehaný sníh z 2 bílků a dáme zpět do trouby a dopečeme při teplotě 150 stupňů asi 10 minut. Žemlovku necháme trochu vychladnout a podáváme. Dobrou chuť!