Žemlovka s vlašskými ořechy

Žemlovka s vlašskými ořechy

Žemlovka s vlašskými ořechy

Žemlovka s vlašskými ořechy 4.67/5 (93.33%) 6 votes

Ingredience - co budete potřebovat žemlovku s vlašskými ořechy

  • 8 rohlíků
  • 1/2 litru mléka
  • 1 cukr vanilkový
  • 5 vajec
  • 5 PL cukru krupice
  • 10 PL mletých vlašských ořechů
  • 2-3 střední jablka
  • 1 ks skořicový cukr
  • 125g másla
  • 2 PL strouhanky

Jak postupovat při přípravě žemlovky?

  1. Umeleme na jemno vlašské ořechy. Nastrouháme dvě velké jablka a nakrájíme na kolečka rohlíky (můžete použít i sendvičový chléb). Rohlíky dáme do hluboké mísy a zalijeme vlažným mlékem, ve kterém rozpustíme vanilkový cukr.
  2. Z 5 bílků ušleháme elektrickým šlehačem tuhý sníh, do kterého postupně přidáváme po jedné PL cukr, pak snížíme intenzitu šlehání o jeden stupeň a postupně zašleháváme žloutky. Nakonec metličkou postupně po jedné PL jemně vmícháváme ořechy, vznikne krásné nadýchaná ořechová hmota.
  3. 2/3 hmoty vylijeme na rohlíky a jemně promícháme, aby se rohlíky obalily a ne „rozbablaly“. 1/3 ořechové hmoty si necháme v míse. Zapékací mísu vymažeme kouskem másla a vysypeme strouhankou. Polovinu rohlíkové hmoty navrstvíme do mísy, posypeme nastrouhanými jablky a skořicovým cukrem.
  4.  

  5. Na jablka rozložíme tenké plátky másla (máslo si necháme i na vrch), navrstvíme druhou polovinu rohlíkové hmoty, poklademe na ni tenké plátky másla a potřeme celý povrch ořechovou hmotou, kterou jsme si předtím nechali v míse. Ořechovou žemlovku pečeme v elektrické troubě na cca 180 stupňů asi 30 – 35 min.

 

Líbil se vám náš recept? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Zanechte komentář či hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*