Žemlovka s vlašskými ořechy
Žemlovka s vlašskými ořechy
Ingredience - co budete potřebovat žemlovku s vlašskými ořechy
- 8 rohlíků
- 1/2 litru mléka
- 1 cukr vanilkový
- 5 vajec
- 5 PL cukru krupice
- 10 PL mletých vlašských ořechů
- 2-3 střední jablka
- 1 ks skořicový cukr
- 125g másla
- 2 PL strouhanky
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Umeleme na jemno vlašské ořechy. Nastrouháme dvě velké jablka a nakrájíme na kolečka rohlíky (můžete použít i sendvičový chléb). Rohlíky dáme do hluboké mísy a zalijeme vlažným mlékem, ve kterém rozpustíme vanilkový cukr.
- Z 5 bílků ušleháme elektrickým šlehačem tuhý sníh, do kterého postupně přidáváme po jedné PL cukr, pak snížíme intenzitu šlehání o jeden stupeň a postupně zašleháváme žloutky. Nakonec metličkou postupně po jedné PL jemně vmícháváme ořechy, vznikne krásné nadýchaná ořechová hmota.
- 2/3 hmoty vylijeme na rohlíky a jemně promícháme, aby se rohlíky obalily a ne „rozbablaly“. 1/3 ořechové hmoty si necháme v míse. Zapékací mísu vymažeme kouskem másla a vysypeme strouhankou. Polovinu rohlíkové hmoty navrstvíme do mísy, posypeme nastrouhanými jablky a skořicovým cukrem.
- Na jablka rozložíme tenké plátky másla (máslo si necháme i na vrch), navrstvíme druhou polovinu rohlíkové hmoty, poklademe na ni tenké plátky másla a potřeme celý povrch ořechovou hmotou, kterou jsme si předtím nechali v míse. Ořechovou žemlovku pečeme v elektrické troubě na cca 180 stupňů asi 30 – 35 min.