Žemlovka se sněhem

Žemlovka se sněhem

Žemlovka se sněhem

Žemlovka se sněhem 4.44/5 (88.89%) 27 votes

Ingredience - co budete potřebovat na žemlovku se sněhem

  • 2 veky (klasická 2 dny stará, nebo klasické rohlíky cca 10-12ks)
  • 0,5 litru mléka
  • 4 vejce
  • cukr krystal 200g + 100g na sníh
  • 600g jablek
  • 400g tvarohu
  • 4 lžíce strouhanky
  • 4 lžíce másla
  • Trochu cukru moučka
  • 1,5 čajové lžičky mleté skořice
  • 1 citron
  • jablková marmeláda (nejlépe domácí)
  • rozinky (před použitím namočené v teplé vodě)
  • 200g vlašských ořechů

Jak postupovat při přípravě žemlovky?

  1. Nejdříve oddělíme žloutky od bílků. K žloutkům přidáme 3 vrchovaté lžíce cukru, skořici a metličkou vyšleháme. Když máme vyšlehanou hustou pěnu, přistrouháme do ní kůru z citronu. Přilijeme mléko, zamícháme.
  2. Staré rohlíky nakrájíme asi na 1cm silné plátky, dáme je do mléčné směsi a necháme nasáknout. (Rohlíky ale nesmí být úplně rozmočené.)
  3. Máslem vymažeme zapékací mísu, vysypeme strouhankou.
  4. Namočené rohlíky vyskládáme do mísy, prázdná místa vyplníme roztrženými kousky rohlíku, spodek musí být celistvý. Potřeme je jablečnou marmeládou.
  5. Tvaroh smícháme v míse s citrónovou kůrou, rozinkami, lžící cukru, trochou mléka a tuto směs vylijeme na marmeládu.
  6. Další vrstvou budou strouhaná jablka. Jablko rozčtvrtíme, vyřízneme jádro. Slupku nemusíme oloupat, ale jablko nastrouháme tak, že nám slupka zůstane v ruce. Jablko můžeme pokapat citrónovou šťávou, aby nezhnědly. Šťávu z jablka necháváme, aby byla žemlovka šťavnatá.
  7. U další vrstvy postupujeme stejně: rohlíky, marmeláda, tvaroh, jablka a na povrch opět rohlíky, které polijeme zbytkem vaječné směsi. Dáme zapéct do trouby na 180 °C. Necháme asi 20 minut zapékat.
  8. Z bílků se lžící cukru vyšleháme tuhý sníh a dáme ho na povrch žemlovky a ještě necháme zapéct, dokud sníh nebude zbarvený dozlatova.

 

Líbil se vám náš recept? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Zanechte komentář či hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*