
Žemlovka se sněhem
Žemlovka se sněhem
Ingredience - co budete potřebovat na žemlovku se sněhem
- 2 veky (klasická 2 dny stará, nebo klasické rohlíky cca 10-12ks)
 - 0,5 litru mléka
 - 4 vejce
 - cukr krystal 200g + 100g na sníh
 - 600g jablek
 - 400g tvarohu
 - 4 lžíce strouhanky
 - 4 lžíce másla
 - Trochu cukru moučka
 - 1,5 čajové lžičky mleté skořice
 - 1 citron
 - jablková marmeláda (nejlépe domácí)
 - rozinky (před použitím namočené v teplé vodě)
 - 200g vlašských ořechů
 
Jak postupovat při přípravě žemlovky?
- Nejdříve oddělíme žloutky od bílků. K žloutkům přidáme 3 vrchovaté lžíce cukru, skořici a metličkou vyšleháme. Když máme vyšlehanou hustou pěnu, přistrouháme do ní kůru z citronu. Přilijeme mléko, zamícháme.
 - Staré rohlíky nakrájíme asi na 1cm silné plátky, dáme je do mléčné směsi a necháme nasáknout. (Rohlíky ale nesmí být úplně rozmočené.)
 - Máslem vymažeme zapékací mísu, vysypeme strouhankou.
 - Namočené rohlíky vyskládáme do mísy, prázdná místa vyplníme roztrženými kousky rohlíku, spodek musí být celistvý. Potřeme je jablečnou marmeládou.
 - Tvaroh smícháme v míse s citrónovou kůrou, rozinkami, lžící cukru, trochou mléka a tuto směs vylijeme na marmeládu.
 - Další vrstvou budou strouhaná jablka. Jablko rozčtvrtíme, vyřízneme jádro. Slupku nemusíme oloupat, ale jablko nastrouháme tak, že nám slupka zůstane v ruce. Jablko můžeme pokapat citrónovou šťávou, aby nezhnědly. Šťávu z jablka necháváme, aby byla žemlovka šťavnatá.
 - U další vrstvy postupujeme stejně: rohlíky, marmeláda, tvaroh, jablka a na povrch opět rohlíky, které polijeme zbytkem vaječné směsi. Dáme zapéct do trouby na 180 °C. Necháme asi 20 minut zapékat.
 - Z bílků se lžící cukru vyšleháme tuhý sníh a dáme ho na povrch žemlovky a ještě necháme zapéct, dokud sníh nebude zbarvený dozlatova.
 






 Porcí: 10
 Čas přípravy: 60 min.
 Obtížnost: Střední