Žemlovka s karamelizovanými jablky

Žemlovka s karamelizovanými jablky

Žemlovka s karamelizovanými jablky

Žemlovka s karamelizovanými jablky 4.14/5 (82.86%) 7 votes

Ingredience - co budete potřebovat na žemlovku s karamelizovanými jablky

  • 50g másla
  • 7-8 středně velkých jablek
  • 180g krystalového cukru
  • cca 560ml smetany na šlehání
  • toustový chléb (nebo i rohlíky, vánočka .. dle chuti)
  • 4 žloutky
  • 400-500g tvarohu (k ochucení tvarohu 1 žloutek, krystalový a vanilkový cukr).

Jak postupovat při přípravě žemlovky?

  1. Připravíme si středně velkou zapékací mísu, kterou si vymažeme máslem a uložíme na ni pečivo. Zatím suché, ne namočené. Třeba toustový chléb.
  2. V pánvi si rozpustíme máslo a přidáme oloupaná a na kousky (či měsíčky) nakrájené jablka a krystalový cukr. Trošku si z něho odebereme. Použijeme ho na závěr.
  3. Tuto směs vaříme, dokud nejsou jablíčka měkké a cukr není zkaramelizovaný. Pak přimícháme smetanu a chvilku (tak 1-2 minuty) vaříme. Odstavíme z plotýnky.
  4. Jablka přecedíme a šťávu si odložíme. To je asi to nejlepší při této žemlovce :-).
  5. Do připravené zapékací mísy s pečivem si uložíme jablka (můžete posypat rozinkami, pokud je máte rádi).
  6. Navrstvíme tvaroh, který jsme si ochutili jedním žloutkem, krystalovým cukrem a vanilkovým cukrem (toho 1-2 sáčky). Přikryjeme znovu pečivem.
  7. Ve šťávě, kterou jsme si odlili, rozmixujeme žloutek a touto směsí polijeme připravenou žemlovku. Pokud je šťávy dost, tak si ji nechejte, a o něco později využijete na zalévání žemlovky. Ta šťáva je super. Nakonec žemlovku posypeme zbylým cukrem.
  8. Dáme péct, dokud pečivo není na povrchu nahnědlé a vypadá křupavě – cca nějakých 40 minut.
  9. Polijeme šťávou z udušených a karamelových jablek a můžeme mlsat. Úžasná žemlovka.

 

Líbil se vám náš recept? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Zanechte komentář či hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*