Žemlovka se slaninou a sýrem

Žemlovka se slaninou a sýrem

Žemlovka se slaninou a sýrem

Žemlovka se slaninou a sýrem 4.40/5 (88.00%) 5 votes

Ingredience - co budete potřebovat na žemlovku se slaninou a sýrem

  • 1 velká francouzská bageta, nebo menší bagetky či rohlíky (starší)
  • 450g slaniny
  • 4 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku, lisovaného
  • 1 malá cibule, nakrájená
  • 8 velkých vajec
  • 800-900ml plnotučného mléka
  • 350g nastrouhaného sýru chedar
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička černého pepře

Jak postupovat při přípravě žemlovky?

  1. Předehřejte troubu na 180-190 stupňů a rozehřejte si pánev (můžete na ni kápnout trošičku oleje).
  2. Nakrájejte slaninu na malé kousky, hoďte na pánev a udělejte ji do křupava. Pak dejte slaninu na papírový ubrousek, aby pustila trochu tuku.
  3. Na tu samou pánev dejte máslo, nechte zpěnit česnek s cibulí. Dělejte na mírném ohni pár minutek. Pak dejte pánvičku pryč z plotny.
  4. Ve velké míse ušlehejte vejce a plnotučné smléko (můžete přidat i smetanu). Přidejte kostky chleba, slaninu, česnekovo-cibulovou směs, 2/3 strouhaného sýra, sůl a pepř. Zamíchejte, necháme 5 minut odležet a dejte do zapékací mísy vymazané máslem.
  5. Posypte žemlovku zbývajícím sýrem a pečte tak 40-45 minut, dokud žemlovka nebude pěkně dozlatova.

 

Líbil se vám náš recept? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Zanechte komentář či hodnocení

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*