Ovocná žemlovka s jablky

Ovocná žemlovka s jablky

Ovocná žemlovka s jablky

Ovocná žemlovka s jablky 3.80/5 (76.00%) 10 votes

Ingredience - co budete potřebovat na ovocnou žemlovku s jablky

  • 400g toustového chleba,
  • 100 g másla,
  • 6 žloutků,
  • 130 g moučkového cukru,
  • 2 balíčky vanilkového cukru,
  • strouhaná kůra z 1 limety,
  • špetka soli,
  • 400 ml mléka,
  • 800 g jablek,
  • 2 balíčky skořicového cukru,
  • 50 g rozinek,
  • 50 ml rumu,
  • tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy,
  • rozpuštěné máslo na polití,
  • moučkový cukr na posypání

Jak postupovat při přípravě žemlovky?

  1. Rozinky namočíme v rumu. Jablka omyjeme a nahrubo nastrouháme.
  2. Mléko ohřejeme, rozpustíme v něm máslo a přidáme rozšlehané žloutky a cukr. Přidáme limetovou kůru a špetku soli.
  3. Polovinu toustového chleba zlehka ponamáčíme v ochuceném mléce a poklademe do vymazané a strouhankou vysypané formy na zapékání.
  4. Na chlebovou vrstvu naneseme strouhaná jablka. Pokapeme rozpuštěným máslem a posypeme vanilkovým a skořicovým cukrem. Přidáme rozinky i s rumem. Druhou polovinu chleba ponamáčíme v mléce a poklademe na jablka.
  5. Vrch žemlovky polijeme zbylým mlékem. Zakryjeme alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Po 25 minutách odkryjeme a dopečeme do zlatohněda (cca dalších 10 minut).

 

Líbil se vám náš recept? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Zanechte komentář či hodnocení

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*