Meruňková žemlovka s mandlovým krémem

Meruňková žemlovka s mandlovým krémem

Meruňková žemlovka s mandlovým krémem

Meruňková žemlovka s mandlovým krémem 4.17/5 (83.33%) 6 votes

Ingredience - co budete potřebovat na meruňkovou žemlovku

  • 450 g vypeckovaných, na kostičky nakrájených meruněk (asi 2 šálky)
  • 150 g cukru
  • 1 polévková lžíce kardamonu
  • 2 lžičky čerstvého zázvoru, strouhaný
  • 1 štamprle whiskey
  • 4 vejce
  • 700 ml plnotučného mléka
  • 1 malý vanilkový lusk, nastrouhaný
  • 1 bochník troustového chleba, staršího (nebo bagety, bílých rohlíků apod.), cca 8 šálků
  • 100 g zlatých rozinek (nebo normálních)
  • 3-4 lžíce rozpuštěného másla

Ingredience - co budete potřebovat na mandlový krém

  • 300 ml plnotučného mléka
  • 250 ml smetany
  • 1 malý vanilkový lusk, nastrouhaný
  • 50 g cukru
  • 6 žloutků
  • 2 lžíce mandlového extraktu

Jak postupovat při přípravě žemlovky?

  1. V malé misce smíchejte meruňky, 50 g cukru, kardamon a zázvor. Nechte odstát (macerovat) při pokojové teplotě po dobu 1 hodiny.
  2. Dejte pak toto ovoce a vodu z něj na malou pánev, přidejte bourbon (whiskey) a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vaříme, dokud konzistence nebude pěkně sirupovitá, asi 5 minut.
  3. Mezitím ve velké míse vymíchejte vejce, zbývající cca 100g cukru, mléko a vanilkový lusk. Přidejte kostky chleba a dobře promícháme, takže je chléb úplně nacucaný pudinkovou směsí. Nechte 10 minut pečivo nasát tolik tekutiny jak je to možné. Vmíchejte rozinky.
  4. Předehřejte troubu na 180 – 190 °C. Vymažte zapékací mísu máslem. Přidejte namočené kostky chleba a pokapeme trochu rozpuštěným máslem. Pečeme po dobu cca 45 minut, dokud nebude žemlovka pěkně zlatavá.
  5. Zatímco se žemlovka peče, můžete si udělat mandlový krém. Dejte mléko a smetanu do menšího hrnce a pomalu přivedeme k varu. Jakmile se začnou v na smetanové směsi děla bublinky, vypněte plotýnku a míchejte vanilkový lusk. Ve středně velké misce rozšleháme žloutky a cukr. Do žloutkové směsi vlijte trochu mléka a stále míchejte, to je sůležité. Vaječnou směs nalijte zpět do hrnce a směs vařte středně mírném ohni, dokud krém nezhoustne. Pak sundejte z plotýnky a vmíchejte v mandlový extrakt. Žemlovku podávejte přelitou trochou mandlového krému.

 

Líbil se vám náš recept? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Zanechte komentář či hodnocení

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*