Jahodová žemlovka

Jahodová žemlovka

Jahodová žemlovka

Jahodová žemlovka 4.14/5 (82.86%) 7 votes

Ingredience - co budete potřebovat na jahodovou žemlovku

  • 1 bochník toustového chleba
  • 5 lžic másla
  • 400g jahod
  • 200g cukru
  • 100g čokoládových lupínků
  • 1 litr plnotučného mléka
  • 4 velké vejce
  • 5 žloutků
  • 1 lžíce vanilkového extraktu

Jak postupovat při přípravě žemlovky?

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Namažte 4 lžíce másla na jednu stranu každého z krajíců chleba. Dejte tyto namazané krajíce namazanou stranou nahoru do zapékací mísy a pečeme 10 – 15 minut, nebo dokud nebudeou chleby lehce opečené.
  3. Do mísy dejte jahody a posypte je lehce cukrem (2 lžícemi cukru cca).
  4. Jakmile je chléb opečený, snižte teplotu trouby na 160 °C. Vytáhněte opečený toustový chlém a rozkrojte ho příčně to trojúhelníků.
  5. Zbývajícím máslem vymažte zapékací mísu. Vložte na dno mísy chleba. Dejte pocukrované jahody na chleba po celé délce mísy (dle chuti). Pokud máte chuť, dejte na jahody i čokoládové lupínky (nemusí být). Na to pak zase opečený chléb.
  6. Ve velkém kastrolu zahřejte plnotučné mléko a zbývající cukr. Směs zahřejte a stále míchejte dokud se cukr nerozpustí (nevařte, jen zahřejte!)
  7. Ve středně velké míse rozbijte vejce a přidejte vaječné žloutky, a vanilkový extrakt a řádně promíchejte. Přilijte horkou mléčnou směs do vaječné směsi. Pak nalijte tuto mléčno-vaječnou sněs (třeba přes síto) do zakékací mísy na chléb. Posypeme zbývajícími čokoládovými lupínky.
  8. Dejte misku do pekáče s vodou v troubě a pečte 35 až 40 minut, prostě pěkně dozlatova (sem tam zkontrolujte). Odstraňte z vodní lázně a podávejte teplé, při pokojové teplotě nebo můžete chlazené. Prostě dle chuti.

 

Líbil se vám náš recept? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Zanechte komentář či hodnocení

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*